V dalším díle cestovatelského seriálu Počesku vás vezmeme na severní Moravu. Z Ostravy se v posledních letech stalo moderní město plné skvělých kaváren a restaurací. Ty jsou ale teď částečně zavřené – kupte si tu kávu s sebou a inspirujte se jedním z našich tipů, kam vyrazit na příjemnou podzimní procházku.

Bučací vodopády

Nevede k nim turistická značka ani naučný chodník, ostatně jejich výšku a vznik zdokumentovali až na konci 90. let 20. století doktorandi z univerzity v Ostravě. I v tom je tedy kouzlo těchto vodopádů. Jsou dobře přístupné z lesní cesty mezi sedlem Nad Holubčankou a osadou Na Skalce v Ostravici. Stačí odbočit na rozcestníku vlevo z červené značky Ostravice – Smrk a dojít k brodu pod nádherné vodopády.

5 tipů na podzimní procházku po severní Moravě | Toyota Life

Hrad Štramberk

Podle pověsti měl hrad ve městě Štramberk nedaleko Nového Jičína původně stát na protějším kopci Kotouč, ale stavbu prý překazili trpaslíci z jeskyně Čertova díra. Hrad pochází zřejmě z první třetiny 14. století, a tak je to dnes už spíše zřícenina. Po třicetileté válce z hradu totiž zbyla jen mohutná válcová věž, z níž je dnes rozhledna s úžasným výhledem do okolí. A na základech původního paláce je dnes postavena turistická útulna.

5 tipů na podzimní procházku po severní Moravě | Toyota Life

Hradec nad Moravicí

Zámek Hradec nad Moravicí leží sice na severovýchodním výběžku Nízkého Jeseníku, ale vypadá jako by byl v úplně jiné zemi, obzvlášť jeho Červená, novogotická část. Jde však o celý areál sestávající z několika budov. Bílý zámek s Bílou věží vypadá nádherně i v zimě, když je bílo a sněží. Projděte se i v jeho okolí – třeba podél řeky Moravice až k jejímu kouzelnému splavu.

5 tipů na podzimní procházku po severní Moravě | Toyota Life

Zámek Raduň

Původně šlo o středověkou tvrz, z níž se ale v 16. století stal renesanční zámek. V první polovině 19. století se pak renesanční styl proměnil na pozdně klasicistní. Interiéry jsou teď uzavřené, ale i jeho okolí stojí za návštěvu – zámek je totiž obklopen vodním kanálem a anglickým parkem.

5 tipů na podzimní procházku po severní Moravě | Toyota Life

Kostel sv. Petra z Alkantary

Nezdá se vám to. Kostel v místě centra původního města Karviná, je skutečně šikmý. Ne však záměrně. V důsledku nepříznivých vlivů těžby uhlí na tomto území byla původní vysoká věž snesena. Během desítek let poklesl zdejší terén o 36 metrů a způsobil naklonění objektu a hluboké trhliny ve zdech.

5 tipů na podzimní procházku po severní Moravě | Toyota Life

Severní Moravu jsme projeli Toyotou Camry, luxusní limuzínou, která může přes týden sloužit jako dokonalý manažerský vůz, ale o víkendu s ní klidně můžete vyrazit na romantický výlet. Je tak pohodlná, že může být i jakkoli dlouhý. Vůz má navíc hybridní pohon, a tak je příjemně tichý a potěší i velmi nízká spotřeba paliva.

Foto: Daniel Vrzal