Milují dobré jídlo a znají ty nejlepší restaurace a kavárny nejen v Praze, ale po celé Evropě a částečně i ve světě. A protože Zuzana a Jan Valentovi z gastro projektu Taste of Prague teď jezdí Toyotou RAV4 Plug-in Hybrid, rovnou jsme se jich zeptali na ty nejlepší podniky v Česku.
Kam na snídani
„Nejlepší snídaně v Česku rozhodně nabízí brněnské Eggo. Jejich vaječné snídaňové burgery a sendviče jsou skvělé a navíc se podle nálepek na dveřích můžete lehce zorientovat po celé brněnské gastro scéně.“
Kam na nejlepší českou kuchyni
„Asi do Výčepu na Vinohradech. Určitě tam nezhubnete – někdy se zdá, že místo soli používají uzený morek – ale jednou za čas to za to stojí. Jejich česká kuchyně je poctivá, ale zároveň velmi kreativní a moderní. Výčep prostě klame názvem. A pokud nebudete mít dost, skočte si na minimalistickou českou kuchyni ke Kalendům.“
Kam na steak
„Honza si vždy po sobotní prohlídce moravských vinařství dá steak z moravského chovu v brněnské restauraci Atelier Bar & Bistro. A je vždycky perfektní.“
Poctivý burger
„Máme moc rádi bacon cheese slider v letenském podniku Mr. HotDog – není to nic složitého ani fajnového, prostě jednom maso, sýr, slanina, a to všechno v menším balení, ze kterého vám bude jenom dobře a ne těžko.“
Autentická japonská kuchyně
„V Praze určitě Yamato na Vinohradech. Jejich sushi je opravdu na skvělé úrovni, i když si za to připlatíte. A určitě nevynechejte ani restauraci Manya v Brně, což je překvapivě skvělá izakaya přímo v centru. My rádi sedíme venku v půvabném průchodu bez dopravy, takže náš Jonášek má ,výběh a my se můžeme v neklidu najíst.“
Extra tip na super Asii
„Rádi chodíme na vietnamskou kuchyni do Dianu na Brumlovce nebo do An Bistro & Cafe v Dejvicích. Nebo zkuste Čtyři sestry, až budete v Kutné Hoře. Stále nám tu ale chybí dobrá Čína. Honza rád chodí do S’čchuan na Národní třídě, ale pozor! Musíte si vybrat z kožených desek. (A určitě si nedávejte hranolky.)“
Nejlepší pizza v Česku
„Dobrých pizzerií je tu víc. V Plzni určitě Da Pietro, v Praze San Carlo, což jsou obě neapolské pizzy. Pokud chcete víc křupku, zkuste třeba tu u nás v Bubenči – Fresh Point. Na rande bychom sem nešli, ale bodne.“
Nejlepší dezert
„Na nejlepší krupicovou kaši musíte do Bockem na Smíchově. A pak na vdolečky k naší babičce Bohunce na Slovácko.“
Oblíbená pekárna
„Naše nejoblíbenější pekárna je Praktika v Karlíně. Tomáš Solák je blázen, protože v zájmu kvality jede dva provozy najednou – v jednom peče chléb k prodeji, v druhém zkouší recept, který bude platit třeba za dva týdny. Sám si mele mouku a používá jen lokální zrna od malých farmářů, kteří mu mohou dodat jen pár pytlů opravdu skvělých obilovin. Takže aby měl stejný chleba, musí neustále měnit recept a upravovat ho na mouku, kterou bude používat za dva týdny, až mu dojde ta, co má teď. Mohl by si to ušetřit a používat mouku z obřího mlýnu? Ano, ale to by pak nedosáhl té kvality, kterou chce mít, a nepodpořil by místní poctivé farmáře.“
Kde mají tu nejkrásnější atmosféru
„Na Sonberku těsně před vinobraním. Výhled na Pálavu, slunce, které hřeje, ale už tolik nepálí, líná nálada a dobré víno ve sklenici, něco k zobání a ze všech stran se občas ozve výstřel plynového děla… a špačkům je to jedno. Na opačném spektru je třeba Zlatý tygr a až maniakální radost ze společně sdíleného zážitku.“
Jednoznačně nejlepší káva
„Pokud v něčem Česko vyniká, je to počet kaváren s výběrovou kávou na obyvatele. Takže ačkoli naše nejoblíbenější kavárna je Kafemat v pražských Dejvicích, skoro každé krajské a možná i okresní město už má nějakou dobrou kavárnu. Konkrétní tipy vám dají kluci z European Coffee Trip, kteří mají na webové stránce velmi dobré mapy, kterými se na našich cestách řídíme i my.“
Kde míchají nejlepší koktejly
„V Praze je naší srdcovkou Parlour v Krakovské ulici – je to trochu mimo hledáček většiny lidí, ale pro seriózní fanoušky koktejlů je to ráj – skvělé alkoholy a skvělé ruce a chuťové buňky barmanů. Ale pro nováčka to asi není, možná je fajn mít něco trochu napito a hlavně mít názor na to, co chcete pít, protože v Parlouru nemají menu a vlastní drink si musíte umět sami popsat.“
Největší srdcovka
„My sami asi nejoblíbenější podnik nemáme, ale náš syn ano – Café Savoy, kde si vždy otevře menu a po zralé úvaze si vybere vždy to samé – slepičí polévku s nudlemi a hranolky. A ,jeden dezert’.“
Foto: Lukáš Wagneter, archiv Taste of Prague
Mohlo by vás zajímat
Koulařka 🎱 a sprinterka 🏃♀️ Anna Luxová v roce 2020 vybojovala na Paralympijských hrách v Tokiu 🥉 ve vrhu koulí. Podívejte se na její medailonek a společně jí pojďme fandit v kvalifikaci do Paříže. 🗼